IMG_9954.jpg

IMG_9947.jpg

Ulkona paukkuu pakkanen ja luonto näyttäytyy kauniina, on ihana haukata "pala taivasta".Voi pysähtyä kahvikupposen äärelle ja vaipua kesän lämpimiin muistoihin. Pakastimeen säilötyt raparperit tuovat veden kielelle ja kesän aurinkoiset päivät mielelle. "Pala taivasta" ohjeen olen löytänyt Pirkka lehdestä muutama vuosi sitten keväällä.

 

Pala taivasta:

Ainekset 10 annosta

Pohja:

2 1/2 dl vehnäjauhoja
3 rkl sokeria
1 tl  vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
100 g voita tai leivontamargariinia
1 kananmunan keltuainen

Raparperikiisseli

8 dl (n. 400 g) raparperia pieninä paloina
3/4 dl sokeria
1 1/2 dl vettä
2 rkl maissitärkkelystä (Maizena)
3 keltuaista
1 rkl voita

Marenki

4 kananmunan valkuaista
1 dl sokeria
  •  

  • 1. Sekoita pohjaa varten kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon pehmeä rasva. Lisää keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

  • 2. Kuumenna kattilassa raparperipalat, sokeri ja 1/2 dl vettä. Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Nosta sivuun ja jäähdytä kädenlämpöiseksi.

  • 3. Sekoita jäähtyneen raparperiseoksen joukkoon loppuun veteen (1 dl) sekoitettu maissitärkkelys sekä keltuaiset. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Sekoita lopuksi kiisseliin rasva.

  • 4. Levitä jäähtynyt kiisseli esipaistetun torttupohjan päälle.

  • 5. Vaahdota valkuaiset ja lisää vatkaamisen aikana sokeri kolmessa erässä. Marenkivaahto on tarpeeksi kovaa, kun vaahto on kiiltävää ja sileää. Marenki pysyy kulhossa, vaikka kulhon kääntää ylösalaisin. Levitä vaahto tasaisesti kiisselin päälle.

  • 6. Paista torttua vielä 8-10 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Varo ruskistamasta pintaa liikaa. Marengin kuuluu jäädä pehmeäksi ja kuohkeaksi. Jäähdytä marenkitorttu ja tarjoa kahvipöydässä tai jälkiruoaksi samana päivänä.