Tärkeimpiin jouluvalmisteluihin kuuluu karjalanpiirakoiden tekeminen.
Vuosikausia olen tehnyt piirakat yhdellä ja samalla ohjeella.
Ruisjauhoina käytän karkeita ruisjauhoja sillä mielestäni siten saa piirakoihin
täyteläistä rukiin makua ja ruokaisuutta.
(25kpl)
Kuori:
2dl vettä
1½tl suolaa
200g ruisjauhoja
100g hiivaleipäjauhoja
1rkl voita
Täyte:
2dl riisiä
3dl vettä
1l maitoa
1tl suolaa
2rkl voita
Täytteeksi keitetään riisipuuro.Riisit keitetään ensin vedessä,
kunnes vesi on imeytynyt,maito lisätään ja keitetään 25-30 min.
Maustetaan suolalla ja voilla sekä annetaan jäähtyä.
Vesi, suola ja jauhot sekoitetaan ja vaivataan taikinaksi,
lopuksi lisätään pehmeä voi.
Taikina peitetään jokaisessa työvaiheessa hyvin muovilla
kuortumisen ehkäisemiseksi.Taikinasta leivotaan pitkä, tasainen
tanko,joka jaetaan 20 yhtä suureen palaan.Palat pyöritellään palloiksi,
litistetään ja pinotaan päällekkäin muovin alle jauhoja väliin ripotellen.
Kakkarat kaaviloidaan piirakkapulikalla ohuiksi,pyöreiksi kuoriksi,
ladotaan päälekkäin..Taikina voidaan myös kaaviloida isoksi levyksi
ja ottaa siitä sopivan kokoisella muotilla pyöreitä kuoria.
Piirakoita täytettäessä harjataan liiat jauhot pois ja täytettä levitetään runsas
ruokalusikallinen n.1 cm päähän reunoilta. Kuoret ummistetaan tekemällä tiheitä,
pyöreäharjaisia poimuja(ei nipistetä). Piirakat paistetaan 275*C:ssa 15-20 min.
Kypsät piirakat kastellaan voi-vesiseokseen(2 osaa voita,1 osa vettä) ja
kootaan hautumaan ja pehmenemään voipaperilla ja leivinliinalla
peitettynä.
Tarjotaan lämpiminä munavoin kanssa.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.