IMG_4185.jpg

Tärkeimpiin jouluvalmisteluihin kuuluu karjalanpiirakoiden tekeminen.

Vuosikausia olen tehnyt piirakat yhdellä ja samalla ohjeella.

Ruisjauhoina käytän karkeita ruisjauhoja sillä mielestäni siten saa piirakoihin

täyteläistä rukiin makua ja ruokaisuutta.

(25kpl)

Kuori:

2dl vettä

1½tl suolaa

200g ruisjauhoja

100g hiivaleipäjauhoja

1rkl voita

Täyte:

2dl riisiä

3dl vettä

1l maitoa

1tl suolaa

2rkl voita

Täytteeksi keitetään riisipuuro.Riisit keitetään ensin vedessä,

kunnes vesi on imeytynyt,maito lisätään ja keitetään 25-30 min.

Maustetaan suolalla ja voilla sekä annetaan jäähtyä.

Vesi, suola ja jauhot sekoitetaan ja vaivataan taikinaksi,

lopuksi lisätään pehmeä voi.

Taikina peitetään jokaisessa työvaiheessa hyvin muovilla

kuortumisen ehkäisemiseksi.Taikinasta leivotaan pitkä, tasainen

tanko,joka jaetaan 20 yhtä suureen palaan.Palat pyöritellään palloiksi,

litistetään ja pinotaan päällekkäin muovin alle jauhoja väliin ripotellen.

Kakkarat kaaviloidaan piirakkapulikalla ohuiksi,pyöreiksi kuoriksi,

ladotaan päälekkäin..Taikina voidaan myös kaaviloida isoksi levyksi

ja ottaa siitä sopivan kokoisella muotilla pyöreitä kuoria.

Piirakoita täytettäessä harjataan liiat jauhot pois ja täytettä levitetään runsas

ruokalusikallinen n.1 cm päähän reunoilta. Kuoret ummistetaan tekemällä tiheitä,

 pyöreäharjaisia poimuja(ei nipistetä). Piirakat paistetaan 275*C:ssa 15-20 min.

Kypsät piirakat kastellaan voi-vesiseokseen(2 osaa voita,1 osa vettä) ja

kootaan hautumaan ja pehmenemään voipaperilla ja leivinliinalla

peitettynä.

Tarjotaan lämpiminä munavoin kanssa.