Kuvia%20557-normal.jpg

Sämpylöitä on mukava ja helppo leipoa silllä itse tehdyt maistuvatkin paremmalle kuin kaupasta ostetut. Perusohje minulla on aina sama, siihen voi sitten lisätä mielihalujen mukaan melkein mitä vaan porkkana- tai kurpitsataastetta tai vaikka kurpitsan siemeniä. Olin viimesyksynä kuivattanut kurpitsansiemeniä joten ne sitten sattuivat löytämään tiensä tähän sämpylätaikinaan. Lisäksi pilkoin aprikoosia joka antoi sämpylöihin mukavaa makua.

Mutta sitten se sämpylöiden perusohje:

 

n. 15 kpl

  • 5 dl maitoa, vettä tai piimää
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 50 g voita, margariinia tai öljyä
  • n. 10 dl sämpyläjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Anna sämpylöiden kohota hyvin peitettynä.

Paista sämpylöitä uunin keskitasolla n. 225 °C:ssa 12-15 minuuttia