Joulupöytään kuuluu ehdottomasti joululimppu. Leivon tämän aina aatto-

aamuna kinkun paiston jälkeen, siitä on muodostunut jo perinne.

Limpun leivon ilman anista ja fenkolia.

Muhkea joululimppu

5 dl maitoa tai vettä

1 pkt hiivaa

2 tl suolaa

2-3 rkl siirappia

2 tl hienonnettua fenkolia tai anista

2 dl ruisjauhoja

4 dl sämpyläjauhoja

6 dl vehnäjauhoja

Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.Lisää suola, siirappi,

fenkoli tai anis ja ruisjauhot puuhaarukalla vatkaten.Alusta sämpylä- ja vehnäjauhot

taikinaan ja vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.

Anna kohota peitettynä noin½tuntia.Kumoa taikina leivinpöydälle ja vaivaa sileäksi.

jaa taikina kahteen osaa ja ota kummastakin pala, jos haluat koristella pinnan.

Leivo taikina kahdeksi pyöreäksi limpuksi.Kaaviloi pienet taikinapalat ohuiksi

levyiksi ja ota siitä haluamallasi muotilla koristeita tai pyöritä taikina ohuiksi

tangoiksi ja solmi koristeet leipiin. Anna kohota liinan alla, voitele leivät

vedellä tai muna- maitoseoksella ja pistele leivät. Päista leipiä 200 asteisessa uunin

alaosassa 25-30 minuuttia. Jäähdytä liinan alla.