Joulupöytään kuuluu ehdottomasti joululimppu. Leivon tämän aina aatto-
aamuna kinkun paiston jälkeen, siitä on muodostunut jo perinne.
Limpun leivon ilman anista ja fenkolia.
Muhkea joululimppu
5 dl maitoa tai vettä
1 pkt hiivaa
2 tl suolaa
2-3 rkl siirappia
2 tl hienonnettua fenkolia tai anista
2 dl ruisjauhoja
4 dl sämpyläjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
Liota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen.Lisää suola, siirappi,
fenkoli tai anis ja ruisjauhot puuhaarukalla vatkaten.Alusta sämpylä- ja vehnäjauhot
taikinaan ja vaivaa kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista.
Anna kohota peitettynä noin½tuntia.Kumoa taikina leivinpöydälle ja vaivaa sileäksi.
jaa taikina kahteen osaa ja ota kummastakin pala, jos haluat koristella pinnan.
Leivo taikina kahdeksi pyöreäksi limpuksi.Kaaviloi pienet taikinapalat ohuiksi
levyiksi ja ota siitä haluamallasi muotilla koristeita tai pyöritä taikina ohuiksi
tangoiksi ja solmi koristeet leipiin. Anna kohota liinan alla, voitele leivät
vedellä tai muna- maitoseoksella ja pistele leivät. Päista leipiä 200 asteisessa uunin
alaosassa 25-30 minuuttia. Jäähdytä liinan alla.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.